Hard water

We maken er allemaal gebruik van: water. We hebben het nodig om te drinken, om te douchen en om te koken. Wist u dat er hard water en zacht water bestaat? Dit komt door de verschillende lagen in onze bodem. Maar wat betekent deze hardheid van water eigenlijk? Is het erg als het water hard is? Hoe kunnen we de hardheid van het water meten? En hoe kunt u van ongewenst hard water afkomen? We leggen het graag aan u uit. In dit artikelen geven we antwoord op al deze vragen. Lees dus snel verder om alles te weten te komen over hard water.

Wat is hard water?

Water hardheid zegt iets over de hoeveelheid calcium en magnesium in het water. De hardheid van water is hoger als er meer calcium en magnesium in zit. Dit is niet slecht voor uw gezondheid, maar kan wel andere gevolgen hebben. Maar hoe komen deze mineralen in ons water terecht en wat voor gevolgen kan hard water hebben voor uw woning?

Hard water in Nederland

Het drinkwater in Nederland komt voor een heel groot deel uit onze bodem. Maar hoe komt er dan kalk in onze bodem, en dus ons drinkwater, terecht? Toen Nederland nog in zee lag heeft de afzetting van schaaldieren gezorgd voor een kalkrijke bodem. Deze kalk zit in de verschillende lagen van onze bodem en dit heeft invloed op hoe ons water er nu uitziet. Omdat deze lagen niet overal hetzelfde zijn hebben we verschillende gebieden met hard water, zacht water en alles daar tussenin. Het kan dus voorkomen dat het water in Limburg harder is dan het water in Groningen. Hard water is niet per definitie iets slechts: planten, bomen en dieren hebben namelijk geen last van deze kalk. Ook voor de gezondheid voor de mens maakt hard water geen verschil. Zacht water is vaak wel beter voor onze huid dan hard water.

Kalkaanslag door hard water

Heeft u last van kalkaanslag op uw kraan? Slaan de douchetegels wit uit van de kalk? Of merkt u aan de verschillende apparaten in uw woning dat ze minder goed werken? Kalkaanslag kan erg vervelende gevolgen met zich meebrengen. Deze kalkaanslag wordt veroorzaakt door hard water. Het kan zich uiten in een waas over uw glazen, maar ook voor een hoger energieverbruik van bijvoorbeeld uw wasmachine, vaatwasser of waterkoker. Ook kunnen deze apparaten sneller defecten krijgen en werken ze door de kalkaanslag van hard water minder goed.

Is er een ideale water hardheid?

De ideale water hardheid verschilt per persoon, daar is niet één vast antwoord voor. De één neemt het schoonmaken van alle aangetaste tegels en apparatuur voor lief, terwijl de ander dit niet wilt en kalksporen het liefst uit de weg gaat. Het kan namelijk een tijdrovend karwei zijn om alle tegels en de douche te schrobben en te poetsen. Daarnaast kan de kalkaanslag telkens terugkomen als u hard water in uw woning heeft. 

Wist u dat er bij een waterhardheid van meer dan 0 dH een risico bestaat dat uw douchewand wit uitslaat en uw huishoudelijke apparaten minder efficiënt werken? Wilt u dit voorkomen, dan zorgt u dat uw waterhardheid 0 dH is en niet hoger. U kunt uw water hardheid verlagen met behulp van een waterontharder of met een Watts oneFlow®, hét alternatief voor een traditionele waterontharder. Hier zullen we verderop in dit artikel dieper op ingaan.

De water hardheid meten

Voordat u een waterontharder of waterverzachter aanschaft is het van belang dat u weet wat uw water hardheid is. Hierop kunt u uw keuze baseren bij het kiezen van het juiste systeem. U kunt hard water zelf meten en hier zijn twee manieren voor: een grove methode en een redelijk nauwkeurige methode.

De grove methode is heel eenvoudig. Met behulp van teststrips die u kunt kopen kunt u hard water meten. Houd de strip in het water en kijk naar de verkleuring van de strip. Er zijn verschillende vakjes die voor een bepaalde water hardheid staan.

Voor de nauwkeurige meting van hard water kunt u gebruik maken van een meetsetje. Hierbij krijgt u een indicator vloeistof en een transparant buisje. Vul het buisje met water, voeg een druppel van de indicator vloeistof toe en meng dit samen. Aan de kleur die vervolgens verschijnt kunt u de hardheid van het water aflezen.

Hard water behandelen

Bent u klaar met hard water? Wilt u afrekenen met alle harde kalkaanslag die het veroorzaakt en niet meer uren bezig zijn met het schoonmaken van de vlekken die door hard water worden veroorzaakt? Wilt u de levensduur van uw huishoudelijke apparaten verlengen? En wilt u uw leidingen beschermen tegen kalkaanslag? Dan is het wellicht slim om te denken aan de aanschaf van een waterontharder of een Watts OneFlow®, hét alternatief van de waterontharder.

De OneFlow® is effectief, betaalbaar én energiebesparend. Zoek online naar een verkooppunt bij u in de buurt of ontdek de reviews.

Ontdek welke OneFlow® bij u past

Traditionele waterontharders

Om hard water te behandelen en de gevolgen hiervan te verminderen of voorkomen, kunt u een waterontharder aanschaffen. U kunt hier alles lezen over de verschillende soorten traditionele waterontharders en over de Watts OneFlow®, hét alternatief hiervoor. Voordat u een keuze maakt om een waterontharder aan te schaffen om de gevolgen van hard water te bestrijden, is het namelijk van belang dat u meer leert over de werking, het onderhoud en het kostenplaatje van de diverse waterontharders. Op deze manier kunt u een gedegen keuze maken.

Kies uw OneFlow®

Waterontharder op basis van zout

Een waterontharder die werkt op basis van regeneratiezout is voorzien van twee cilinders. In de eerste cilinder zitten kunsthars bolletjes. Zodra het harde water door de eerste cilinder heen gaat, onttrekken de kunstharskorrels de calcium en magnesium uit het water. Hierna wordt er natrium toegevoegd aan het water. De kunsthars bolletjes moeten af en toe gespoeld worden wanneer deze verzadigd zijn en dit gebeurt door middel van het regeneratiezout dat zich in de tweede cilinder bevindt. Vaak gebeurt het spoelen automatisch, hier hoeft u dus niet handmatig een programma voor aan te zetten. 

Het water dat vol zit met de mineralen (calcium en magnesium) gaat naar het riool, terwijl het zachte en schone water doorstroomt naar uw woning. Omdat het water met de bijproducten wordt afgevoerd, komen deze producten ook in het riool terecht en is dit slecht voor het milieu. Dit is dan meteen het eerste grote nadeel van de waterontharder op basis van zout. Een ander nadeel is de prijs. De aanschaf van deze waterontharder kan prijzig zijn en daar komen de kosten van het periodieke onderhoud nog bij. Ook moeten het regeneratiezout maar ook de kunstharskorrels regelmatig aangevuld worden. Dit is een tijdrovend klusje waar u telkens aan moet denken. Als u dit vergeet of bijvoorbeeld op vakantie gaat, dan werkt deze waterontharder ook niet meer naar behoren en kunt u dus opnieuw last krijgen van hard water en de bijbehorende kalkaanslag.

Waterontharder met filter

Een ander systeem is de waterontharder met filter. Dit systeem is in staat de kalk uit het water te filteren en werkt meestal met watertonnen. Deze waterontharder werkt over het algemeen goed. Echter zal er altijd kalk achterblijven in het water. Het kan dus niet hard water filteren zodat het 100% zacht water wordt, waardoor er natuurlijk weer problemen kunnen ontstaan zoals kalkaanslag.

Naast de niet optimale werking heeft deze waterontharder nog andere nadelen. Hoewel de aanschafprijs namelijk meestal wat lager ligt dan de waterontharder op basis van zout, zijn de onderhoudskosten hoog. De filter moet een keer per jaar vervangen worden en deze is vaak erg duur. Vervang u deze niet jaarlijks, dan ziet u ook geen resultaat van dit systeem en heeft u dus nog steeds hard water door u leidingen. En dat is natuurlijk precies wat u probeert te voorkomen. 

Magnetische waterontharder

In tegenstelling tot de waterontharders met filter en de waterontharders op basis van zout, wordt het magnetische systeem direct op de leidingen geïnstalleerd. Het systeem werkt met een magneet waardoor de mineralen geen kans krijgen te hechten aan elkaar. Het probleem met deze waterontharder is de effectiviteit, deze is namelijk nooit bewezen. Daarom is er geen garantie van de werking en is dus niet zeker of het echt effect heeft.

Waterontharder alternatief

Er zijn verschillende waterontharders besproken die u kunnen helpen om hard water in uw woning tegen te gaan en kalkaanslag te voorkomen. De besproken systemen hebben, zoals besproken, verscheidene nadelen. De waterontharder op basis van zout is duur, onderhoudsintensief en door het gebruik van bijproducten schadelijk voor het milieu. De waterontharder met filter kan niet alle kalk uit het water filteren en heeft een prijzige filter die jaarlijks vervangen dient te worden. En de effectiviteit van de magnetische waterontharder is nooit bewezen.

Gelukkig is er de OneFlow®, hét alternatief voor de waterontharder. Dit effectieve en efficiënte systeem rekent af met hard water en diens gevolgen voor uw woning. Dit autonome systeem is milieuvriendelijk en in elke woning te installeren. Benieuwd geworden welke OneFlow® bij u en uw situatie past?

Kies uw OneFlow®

De OneFlow® van Watts

Door het gebruik van de OneFlow® van Watts kunt u hard water omzetten naar zacht water, maar heeft u niet de onderhoudskosten of de bijproducten die u wel heeft bij traditionele waterontharders.

De werking van OneFlow®

De OneFlow® is een slim, compact en effectief systeem waardoor hard water ontdaan kan worden van schadelijke mineralen. Het lijkt niet op traditionele systemen, omdat de OneFlow® volledig autonoom kan werken. Dat betekent dat er geen elektriciteit nodig is. Ook de bijproducten zijn niet nodig, waardoor de OneFlow® geen schadelijke stoffen in het riool brengt. Het systeem is hierdoor een stuk milieuvriendelijker. Ook is het erg onderhoudsarm. 

De OneFlow® is in staat om de mineralen calcium en magnesium te detecteren en om te zetten in onschadelijke microscopische kristallen. Zo wordt het schadelijke water onschadelijk gemaakt. Anders gezegd: hard water wordt op deze manier omgezet in zacht water. Doordat er geen chemicaliën of andere producten toegevoegd worden, blijft de waterkwaliteit en de smaak van het water behouden. 

Waterverzachter-Watts-OneFlow®

Plaatsing van OneFlow®

De OneFlow® van Watts wordt geïnstalleerd op de plaats waar de leidingen uw woningen binnenkomen. En het meest ideale van de OneFlow® is de installatie. Deze is namelijk ontzettend eenvoudig. U heeft maar 15 minuten en 4 materialen nodig om de installatie te voltooien. U hoeft alleen maar vier gaten te boren, pluggen hierin te plaatsen en het apparaat te bevestigen aan de bijgeleverde beugel. Als u dit heeft gedaan is het een kwestie van de slangen bevestigen. Hierna kunt u de OneFlow® gebruiken. 

Bent u zelf niet zo handig? Ook dan hebben we een oplossing. U kunt dan namelijk gebruik maken van de installatievideo. Hier kunt u stap-voor-stap zien wat u te doen staat, het is eenvoudiger dan u denkt. 

Vind u het fijner als een van onze experts voor u de OneFlow® komt plaatsen? Dat is natuurlijk ook een optie! U kunt zelf kijken welke installateur in de buurt is en een afspraak maken. 

Zoek een installateur bij u in de buurt

De voordelen van OneFlow®

Kiest u voor een waterontharder alternatief van OneFlow®, dan geniet u van verschillende voordelen die hierbij komen kijken. Het is natuurlijk heel fijn dat er straks geen kalk meer op uw douchekop zit, maar dit is niet het enige:

      • Er worden geen bijproducten gebruikt of toegevoegd
      • Er is geen elektriciteit nodig voor de aansluiting
      • Er is geen afvalwater en daarom ook geen onnodige waterverspilling
      • Er wordt gebruik gemaakt van een innovatieve techniek met respect voor het milieu
      • De installatie is erg eenvoudig
      • De bestaande kalk wordt ook verwijderd
      • Het systeem is onderhoudsarm
      • Het systeem is energiebesparend en daardoor duurzaam
      • De bestaande vitale mineralen blijven gewoon in uw water aanwezig
      • De kwaliteit van uw water blijft ongewijzigd
Ontdek welke OneFlow® bij u past

Laat hard water voorgoed verdwijnen met de OneFlow®

Wilt u afrekenen met de harde kalkaanslag in uw leidingen en op uw apparaten? Wilt u voor eens en voor altijd af van hard water? Kies voor het waterontharder alternatief van OneFlow®: effectief, betaalbaar én energiebesparend. Zo wordt kalkaanslag verleden tijd. Zoek online naar een verkooppunt bij u in de buurt of ontdek de reviews.

Bekijk reviews