Hard water

We maken er allemaal gebruik van: water. Wist u dat er hard water en zacht water bestaat? Dit komt door de verschillende lagen in onze bodem. Maar wat betekent deze hardheid van water eigenlijk en hoe kunnen we dit meten? We leggen het graag aan u uit.

Wat is hard water?

Heeft u last van kalkaanslag op uw kraan? Slaan de douchetegels wit uit van de kalk en merkt u dit ook in de verschillende apparaten in uw woning? Deze kalkaanslag wordt veroorzaakt door hard water. Water hardheid zegt iets over de hoeveelheid calcium en magnesium in het water. De hardheid van water is hoger als er meer calcium en magnesium in zit. Dit is niet slecht voor uw gezondheid. Wel kan het tegels en apparaten in uw woning aantasten waardoor de levensduur hiervan verkort wordt.

Is er een ideale water hardheid?

De ideale water hardheid verschilt per persoon, daar is niet één vast antwoord voor. De één neemt het schoonmaken van alle aangetaste tegels en apparatuur voor lief, terwijl de ander dit niet wilt en kalksporen het liefst uit de weg gaat. Wist u dat er bij een waterhardheid van meer dan 0 dH een risico bestaat dat uw douchewand wit uitslaat? Wilt u dit voorkomen dan zorgt u dat uw waterhardheid 0 dH is en niet hoger.

De water hardheid meten

Voordat u een waterontharder of waterverzachter aanschaft is het van belang dat u weet wat uw water hardheid is. Hierop kunt u uw keuze baseren bij het kiezen van het juiste systeem. U kunt hard water zelf meten en hier zijn twee manieren voor: een grove en een redelijk nauwkeurige methode.

De grove methode is heel eenvoudig. Met behulp van teststrips die u kunt kopen kunt u hard water meten. Houd de strip in het water en kijk naar de verkleuring van de strip. Er zijn verschillende vakjes die voor een bepaalde water hardheid staan.

Voor de nauwkeurige meting van hard water kunt u gebruik maken van een meetsetje. Hierbij krijgt u een indicator vloeistof en een transparant buisje. Vul het buisje met water, voeg een druppel van de indicator vloeistof toe en meng dit samen. Aan de kleur die vervolgens verschijnt kunt u de hardheid van het water aflezen.

De water hardheid in Nederland

Het drinkwater in Nederland komt voor een heel groot deel uit onze bodem. Maar hoe komt er dan kalk in onze bodem, en dus ons drinkwater, terecht? Toen Nederland nog in zee lag heeft de afzetting van schaaldieren gezorgd voor een kalkrijke bodem. Deze kalk zit in de verschillende lagen van onze bodem en dit heeft invloed op hoe ons water er nu uitziet. Omdat deze lagen niet overal hetzelfde zijn hebben we verschillende gebieden met hard water, zacht water en alles daar tussenin. Dit is niet per definitie iets slechts: planten, bomen en dieren hebben namelijk geen last van deze kalk.

Hard water behandelen

Bent u klaar met hard water? Wilt u afrekenen met alle harde kalkaanslag die het veroorzaakt? En wilt u leidingen beschermen tegen kalkaanslag? Kies voor OneFlow® van Watts. OneFlow® is effectief, betaalbaar én energiebesparend. Zoek online naar een verkooppunt bij u in de buurt of ontdek de reviews.

Ontdek welke OneFlow® bij u past