Hoe werkt een waterontharder?

Steeds meer mensen laten een waterontharder plaatsen in huis. Maar hoe werkt een waterontharder? Die vraag kan in u opkomen wanneer u het met een ander over de apparaten heeft. Voor u kunt beslissen welke waterontharder bij u past, is het belangrijk dat u weet hoe een waterontharder werkt. Daar gaan we het in dit artikel over hebben.

Daarnaast bespreken we de verschillen tussen de traditionele waterontharder en het alternatief van Watts, hoe het alternatief voor de waterontharder werkt en hebben we het over de voordelen.

Watts OneFlow®

Hoe werkt een waterontharder?

Om u te kunnen voorzien van een goede uitleg, is het belangrijk dat u op de hoogte bent van de verschillende soorten waterontharders. Waterontharders zijn er in verschillende soorten en maten. Ieder met een eigen manier van werken. Wel hebben ze allemaal hetzelfde doel: hard water omzetten in zacht water. Waarom dat zo belangrijk is, leggen we u later uit.

Het voornaamste doel van een waterontharder is, zoals de naam al doet vermoeden, het ontharden van water. Hard water wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van mineralen als magnesium en calcium. Wanneer deze aan elkaar hechten, wordt het water harder. En dat heeft nadelige gevolgen.

Allereerst de verschillende soorten waterontharders. Er zijn eigenlijk drie soorten traditionele waterontharders. Hoe een waterontharder werkt, leest u in het onderstaande gedeelte.

Waterontharder op basis van zout

Waterontharders die werken op basis van regeneratiezout zijn voorzien van twee cilinders. De eerste cilinder moet voorzien worden van kunstharskorrels om de mineralen magnesium en calcium uit het water te onttrekken. Nadat de mineralen zijn onttrokken, wordt er natrium toegevoegd. De tweede cilinder bevat het regeneratiezout. Dit zout wordt gebruikt om de kunstharskorrels te spoelen wanneer deze verzadigd zijn.

Het water dat voorzien is van kalk, dus inclusief die eerdergenoemde mineralen, wordt afgevoerd naar het riool. Het schone, zachte water kan doorstromen naar de leidingen in huis.

De waterontharders die werken op basis van zout vragen vaak om een flinke financiële investering. Daarnaast moet het regeneratiezout om de zoveel tijd aangevuld worden. Dat geldt ook voor de kunstharskorrels.

Waterontharder met filter

Een andere mogelijkheid is het kiezen voor een waterontharder met filter. Deze filtert de kalk uit het water. De waterontharder met filter werkt met watertonnen. De filter werkt in de meeste gevallen prima, maar er zal altijd kalk achterblijven. Dat kan logischerwijs problemen opleveren.

Het nadeel van de waterontharder met filter is dat deze vrij duur is als het aankomt op onderhoud. De aanschafprijs ligt daarentegen wel wat lager. De filter moet eens in het jaar vervangen worden en kan vrij prijzig zijn. Zonder filter, geen resultaten. U moet dus wel. Daarnaast kan niet gegarandeerd worden dat het water volledig kalkvrij is, iets wat u wenst wanneer u een waterontharder laat plaatsen.

kalkaanslag-glas-vaatwasser-voorkomen

Magnetische waterontharder

In tegenstelling tot de andere waterontharders wordt deze magnetische variant op de leidingen geplaatst. Door de magneet krijgen de mineralen geen kans aan elkaar te hechten. Het probleem met de magnetische waterontharder is dat de effectiviteit nooit bewezen is. Het zou kunnen helpen, niemand weet het zeker. 

U weet inmiddels hoe een waterontharder werkt. De waterontharders die hierboven beschreven zijn, werken op basis van bijproducten of de effectiviteit kan niet gegarandeerd worden. Zonder het regeneratiezout werkt de waterontharder op basis van zout niet. Zonder de filter werkt de waterontharder met filter niet. En de werking van de magnetische waterontharder is nooit bewezen.

Het moeten gebruiken van bijproducten is onprettig. Stel uzelf voor dat u op vakantie bent, uw kinderen nemen intrek in het ouderlijk huis en hebben zelf niets door. Zij zijn zich misschien niet bewust van de aanwezigheid van de waterontharder. U komt na drie weken zonnen in Spanje thuis, neemt een douche en constateert kalkaanslag. Wat blijkt? Het zout bleek net na vertrek op te zijn. De kinderen hebben niets gemerkt en het kalkwater zag zijn kans. U zit met de problemen.

Daarnaast is het gebruiken van bijproducten niet goed voor het milieu. Alles wordt met plastic verpakt en de bijproducten komen in het riool terecht. Gelukkig is er een oplossing voor. We laten u graag kennismaken met de Watts OneFlow®.

De OneFlow® van Watts

De OneFlow® is geen waterontharder. Het is het alternatief voor de waterontharder. Waarom? Omdat de werking niet op die van een traditionele waterontharder lijkt, hij het water volledig ontdoet van schadelijke mineralen én er geen bijproducten nodig zijn. Het water wordt op een andere, slimmere manier verzacht. Uw huishoudelijke apparaten lopen geen enkel risico, ook niet wanneer u van huis bent.

Het apparaat werkt volledig autonoom. Er is geen stroom nodig, geen zout, geen chemicaliën, geen spoelwater, niks. Een duurzaam product dat gemakkelijk te plaatsen is en onschadelijk is voor het milieu.

Hoe werkt de OneFlow®?

We hebben natuurlijk al antwoord gegeven op de vraag ‘hoe werkt een traditionele waterontharder?’. Tijd om het over de werking van de OneFlow® te hebben. Het systeem weet mineralen als magnesium en calcium te detecteren en zet deze om in onschadelijke kristallen. Daardoor hoeft er ook geen kalkwater afgevoerd te worden naar het riool. Het water blijft in de leidingen, het is alleen onschadelijk gemaakt. En dus verzacht.

De OneFlow® wordt normaliter op een plek geplaatst waar de leidingen het huis binnenkomen. Wanneer het water op dat moment al verzacht wordt, lopen huishoudelijke apparaten geen enkel risico. Wordt het pas op een later moment verzacht? Dan kunnen sommige apparaten al voorzien zijn van kalkwater. Waarom dat voorkomen moet worden, leest u in het onderstaande gedeelte.

OneFlow®-commercieel-gebruik

Waarom een waterontharder kopen?

U weet hoe een waterontharder werkt, maar waarom zou u er een aanschaffen en laten plaatsen? Het water wordt door verschillende instanties toch al verzacht? Dat klopt. Partijen als Brabant Water verzachten het water al voor het in de leidingen van uw woning terechtkomt. Toch kunnen we dat water nog steeds kwalificeren als ‘hard water’.

Hard water is op haar beurt schadelijk voor huishoudelijke apparaten en leidingen. Door de aanwezigheid van mineralen kan er kalkvorming plaatsvinden op apparaten en in de leidingen of slangen. We kennen allemaal het beeld wel van een kraan die vol zit met kalkaanslag. De kalk belemmert het apparaat waardoor er meer moeite moet worden verzet om hetzelfde resultaat te behalen. In het geval van de kraan betekent dat dezelfde hoeveelheid water naar buiten kunnen brengen. 

Meer moeite moeten verzetten betekent meer energie verbruiken. En meer energie verbruiken resulteert logischerwijs in een hogere energierekening. Dat wilt u, zeker wanneer u naar de stijgende energieprijzen kijkt, te allen tijde voorkomen. Daarnaast ziet kalkaanslag er onhygiënisch uit.

Het voorbeeld betreft een kraan, maar kalkaanslag kan ook voor problemen zorgen bij andere apparaten. Denk aan de wasmachine, douche, strijkijzer, cv-ketel, waterkoker, koffiezetapparaat en ga zo maar door. Ieder apparaat dat water nodig heeft om te kunnen werken, kan problemen ondervinden. 

Alleen het kunnen verlagen van de energierekening is al een goede reden om een waterontharder aan te schaffen.

De verschillen tussen de traditionele waterontharder en de OneFlow®

Nu we antwoord hebben gegeven op de vraag ‘hoe werkt een waterontharder’, is het tijd om de balans op te maken. De verschillen tussen de traditionele waterontharder en de OneFlow®:

Traditionele waterontharders:
OneFlow®:
Regeneratiezout is benodigd
Geen zout nodig
Spoelwater
Geen spoelwater
Elektriciteit is benodigd
Geen elektriciteit nodig
Kalkwater gaat naar het riool
Geen afval- of kalkwater
Kunstharskorrels zijn benodigd
Geen enkel bijproduct nodig
drinkwater-kwaliteit-verbeteren-OneFlow
waterontharder-kalkaanslag-OneFlow

Voordelen OneFlow®

Ondanks dat we al het een en ander hebben besproken, kan het geen kwaad om wat dieper in te gaan op de voordelen van de OneFlow®. Het apparaat is hét alternatief voor de waterontharder. Waarom? Dat leest u hieronder in detail!

Schoonmaken wordt wat eenvoudiger

Wist u dat het schoonmaken van de woning wat eenvoudiger wordt met zacht water? Vlekken op de muur zijn eenvoudiger te verwijderen, die verchroomde kraan is binnen een mum van tijd schoon en hard schrobben behoort tot het verleden. Ideaal. Bent u op zondag geen uren meer aan het poetsen voor er familie kan worden bezocht.

De energiekosten lekker laag kunnen houden

In 2021 hebben we gezien dat de energiekosten exponentieel kunnen stijgen. Gezinnen kwamen in de problemen omdat men de energierekening niet meer kon betalen. Wanneer huishoudelijke apparaten ervoor zorgen dat de energierekening stijgt, is dat allerminst prettig. Ze werken minder goed en daar moet u ook nog eens meer voor betalen. Dat moet voorkomen worden. De OneFlow® is een milieubewust product dat ervoor zorgt dat uw eigen energiekosten zullen dalen. Over de kosten van bijproducten en energie hoeft u zich ook geen zorgen te maken, die zijn namelijk niet nodig.

Compactheid

U weet hoe een waterontharder werkt, maar waar kunt u deze plaatsen? Sommige traditionele waterontharders zijn ontzettend groot en daardoor niet in iedere woning te plaatsen. Bij Watts hebben we dat anders aangepakt. Het systeem is hartstikke compact en daardoor in iedere woning te installeren. Zowel liggend als staand. Volgens ons moet iedereen kunnen genieten van de voordelen van ons systeem. Over die installatie gesproken, die kan door aangesloten installateurs worden uitgevoerd. Handige doe-het-zelvers kunnen de installatie ook zelf uitvoeren door gebruik te maken van onze installatie video.

waterverzachter-duurzaam-alternatief-OneFlow®

Ongewijzigde waterkwaliteit

De kwaliteit van het water blijft ongewijzigd. Het wordt zelfs beter. Wist u dat zacht water ook nog eens lekkerder smaakt? Is dat even mooi meegenomen. De muntthee waar u in de winter van kunt genieten of die halve liter kraanwater die u na het hardlopen wel kunt gebruiken, die smaken nog beter. Daarnaast is zacht water beter voor uw huid. Wanneer u natuurlijke doucheproducten gebruikt, blijft de zuurgraad van uw huid optimaal. Het harde water tast deze zuurgraad normaliter aan.

Onderhoudsarm

Het apparaat is ongekend onderhoudsarm. Er wordt geen afvalwater gegenereerd, het werkt autonoom. Het enige wat u hoeft te doen is de filter ieder jaar, om het jaar of iedere drie jaar vervangen.

Verschillende OneFlow® systemen

Het antwoord op de vraag ‘hoe werkt een waterontharder’ verschilt per type waterontharder. Wist u dat er ook verschillende typen OneFlow® systemen zijn? Iedere gezinssamenstelling is anders en ieder gezin verbruikt een andere hoeveelheid water. Waar de een met vijf minuten douchen klaar is, blijft de ander er het liefst een half uur onder staan. Verschillende mensen, verschillende oplossingen. 

Onderstaand een overzicht van de systemen, voor wie deze geschikt zijn en om de hoeveel jaar u de filter dient te vervangen. 

De OneFlow® OFWTH-R is geschikt voor kleine tot middelgrote gezinnen. Het patroon is twee jaar houdbaar.

De OneFlow® OFWTH is geschikt voor grote gezinnen of gezinnen die veel water verbruiken. Het patroon is twee jaar houdbaar. 

De OneFlow® OFPSYS is geschikt voor kleine en grote gezinnen. Het product is voorzien van een koolstoffilter om het water te zuiveren van een eventuele onaangename geur en/of smaak. Het patroon is drie jaar houdbaar. De filter dient jaarlijks vervangen te worden.

De OneFlow® OF110-1 is geschikt voor losse apparaten. Ideaal wanneer u een ander OneFlow® model in huis heeft en op vakantie ook wilt genieten van gezond water zonder kalk. Het patroon is één jaar houdbaar. 

Twijfelt u over de verschillende OneFlow® systemen? Neem dan contact op met een van onze aangesloten installateurs of doe-het-zelf partners. Zij kunnen u precies vertellen welke variant het beste aansluit op uw wensen en behoeften. Dit om te voorkomen dat u een te kleine of te grote variant aanschaft.

Aankopen OneFlow®

U weet inmiddels hoe een waterontharder werkt en wat de voordelen van een dergelijk apparaat zijn. De kans is aanwezig dat u overtuigd bent geraakt van het alternatief voor de waterontharder. Het systeem werkt volledig autonoom en is een stuk beter voor het milieu. U kunt uw OneFlow® direct aanschaffen bij de aangesloten doe-het-zelf zaken of webshops.

Het installeren van de systemen is eenvoudig zelf uit te voeren of u laat het over een aangesloten installateur. Deze kan u ook helpen met het vervangen van de filter.

Verkooppunten