Kalkaanslag

De een heeft ieder jaar wel te maken met kalkaanslag, de ander lijkt er nooit last van te hebben. Hoe komt dat? En hoe ontstaat kalkaanslag? Op die en meer vragen geven we op deze pagina antwoord. Kalkaanslag kan voor grote problemen zorgen in huis, de energierekening laten stijgen en de levensduur van huishoudelijke producten verkorten. Alles is er dus aan gelegen dit te stoppen.

Watts OneFlow®

Wat is kalkaanslag?

Kalkaanslag op huishoudelijke apparaten is eenvoudig te herkennen. Vooral op verchroomde apparaten zijn de witte kringen en aanslag goed te zien. Denk bijvoorbeeld aan douchekoppen, strijkijzers, kranen en het verwarmingselement van de wasmachine. Dat verwarmingselement brengt ons direct op het antwoord van de vraag ‘hoe ontstaat kalkaanslag’.

Hoe ontstaat kalkaanslag?

Wanneer water wordt gekookt of verwarmd, komt kooldioxide vrij en ontstaat calciumcarbonaat. Ook magnesiumcarbonaat komt op dat moment vrij. In de volksmond worden deze mineralen ook wel calcium en magnesium genoemd. Deze verandering kent een hele formule, welke we u besparen, maar wordt in de volksmond kalkaanslag genoemd. En die kalkaanslag, die is zichtbaar. Onhygiënisch, belemmerend en vooral niet om aan te zien. Maar hoe komt het dat er kalk in ons water voorkomt? Dat leggen we in het onderstaande gedeelte uit!

Waterontharder met filter

Wist u dat regenwater en rivierwater, dat later wordt geprepareerd tot drinkwater, vrij is van kalk? Kalk komt voor in de bodem, niet in het water zelf. In de bodem heeft het een belangrijke functie, het voorziet de planten van calcium en magnesium. Juist, dezelfde mineralen die schadelijk zijn voor onze huishoudelijke apparaten. Zodra het regenwater in de grond sijpelt, komt het in aanraking met kalk. Het wordt simpelweg toegevoegd aan het regenwater. Op een natuurlijke manier. Dat regenwater wordt vervolgens opgevangen en gebruikt.

Nadat het opgevangen is, gaat het naar een waterzuiveringsbedrijf. Het heeft dan al een lange weg afgelegd. Er zijn verschillende bronnen die voor hard of zacht water zorgen. Denk aan geografische factoren. Op verschillende plekken in Nederland kennen we bodems die rijk zijn aan kalk. Op andere plekken komt er juist minder kalk voor in de bodem. Daar hoeft men dus minder moeite te doen om het water te verzachten.

Kalkaanslag-voorkomen-verbeteren-OneFlow®

De waterzuiveringsbedrijven mogen niet alle kalk uit het water verwijderen. Daar is een reden voor: de wet. De drinkwaterwet wel te verstaan. De overheid stelt deze op en wijzigt deze op basis van de richtlijnen van de World Health Organization. Voor onze huishoudelijke apparaten zou zacht water vanuit de waterzuiveringsbedrijven geweldig zijn, alleen dit is onmogelijk. De transportleidingen, waarin het water wordt verplaatst, wordt aangetast door zacht water. 

En laten we vooropstellen dat kalk in kraanwater niet ongezond is. Het menselijk lichaam heeft net zoals planten calcium en magnesium nodig. Onze botten worden er sterk van en het verteringssysteem werkt beter wanneer we iedere dag een bepaalde hoeveelheid kalk binnenkrijgen. Dat is ook de reden dat ouderen regelmatig extra calcium innemen. Maar die kalkaanslag, die is niet prettig voor onze energierekening en levensduur van de huishoudelijke apparaten. Dus zullen we een middenweg moeten vinden, eerst wat meer over het effect van kalkaanslag op huishoudelijke apparaten.

Verkooppunten Watts OneFlow®

Kalkaanslag en huishoudelijke apparaten

We kennen allemaal de foto’s wel van de douchekop of kraan die wit ziet van de kalkaanslag. Dat ziet er niet alleen onhygiënisch uit, het is ook slecht voor het apparaat zelf. De kalkaanslag zorgt ervoor dat de warmte van het verwarmingselement niet meer goed zijn werk kan doen, de hitte kan namelijk niet weg. Daardoor gaat het sneller kapot. De kraan kan het water niet meer goed naar buiten brengen, dat resulteert in een hogere druk op de slangen. Deze kunnen na verloop van tijd springen of knappen. Ook de boiler, waterkoker, het strijkijzer en bijvoorbeeld het koffiezetapparaat kunnen het na verloop van tijd begeven. We hebben het zo nog over de energierekening die daardoor hoger uitvalt, de kosten voor het eerder moeten vervangen van apparaten mag ook benoemd worden. De afschrijvingen gaan op die manier wel erg hard. Dat heeft u allemaal te danken aan de kalkaanslag. Genoeg redenen om een waterontharder of het alternatief voor de waterontharder in huis te plaatsen. Eerst nog wat over die andere bijkomende kosten.

Hogere energierekening door kalkaanslag

Dat de huishoudelijke apparaten sneller het loodje leggen, mag duidelijk zijn. Wist u dat u in de tussentijd ook meer mag gaan betalen voor apparaten die minder goed werken? Dat is toch de omgekeerde wereld? Toch is het echt zo. Wanneer huishoudelijke apparaten last hebben van kalkaanslag werken deze minder goed. Om hetzelfde eindresultaat te kunnen bereiken, moet er meer moeite verzet worden. Meer moeite kost meer energie en dat zorgt ervoor dat de energierekening hoger uit zal vallen. Om die reden is het verstandig het water in huis te verzachten. Apparaten gaan langer mee, werken een stuk duurzamer en kalkaanslag wordt verwijderd na installatie van de OneFlow®. De OneFlow® is ons alternatief voor de waterontharder.

Nadelen hard water

Kalkaanslag wordt dus gevormd door de aanwezigheid van hard water. Naast die vervelende kalkaanslag kent hard water nog meer onprettige gevolgen.

Kalkaanslag op tegels en voegen

Niet alleen op huishoudelijke apparaten komt u kalkaanslag tegen, ook op de tegels en tussen de voegen weet het zich te nestelen. Het is lastig weg te poetsen en het trekt nieuwe kalk aan. Aangezien bestaande kalkaanslag ruw is, en kalk zich gemakkelijk hecht aan ruwe oppervlaktes, stapelen de problemen zich in rap tempo op. Voor u het weet zijn meerdere tegels en voegen geslachtofferd. Het schoonmaken is een tijdrovend karwei. Vaak moet men vertrouwen op chemische reinigingsmiddelen die niet goed zijn voor het milieu. Gelukkig kan het voorkomen worden.

Hard water niet goed voor de huid

De aanwezigheid van calcium en magnesium mag dan goed zijn voor onze botten, de huid is er minder blij mee. Omdat er een (te) hoge concentratie mineralen aanwezig is in het harde water, tast het de zuurgraad van de huid aan. Mensen die al last hebben van huidziekten kunnen nog meer hinder ondervinden. Een droge huid is een van de gevolgen van het gebruiken van hard water. 

Stijgende energiekosten cv-ketel hard water

Zoals u heeft kunnen lezen, ontstaat kalkaanslag door het verwarmen of koken van water. De verwarmingsinstallatie en boiler zijn dus extra kwetsbaar. Dat zijn de plekken waar er daadwerkelijk verwarmd wordt. Water stroomt door de kalkaanslag minder goed door de leidingen en het rendement wordt daardoor verlaagd. Meer betalen terwijl de woning minder snel verwarmd wordt. De energierekening zal ook stijgen. Dit kan al gauw tientallen euro’s op jaarbasis schelen. Het laten plaatsen van een waterontharder of alternatief voor de waterontharder biedt mogelijkheden.

Het water verzachten met de OneFlow®

We weten inmiddels hoe kalkaanslag gevormd wordt. De mineralen calcium en magnesium zijn de boosdoeners. Hoe meer mineralen er aanwezig zijn in het water, hoe harder het water is. Gelukkig zijn er oplossingen. De OneFlow® is een autonoom systeem dat water weet te verzachten. Kalkaanslag wordt voorkomen en bestaande kalkaanslag wordt zelfs verwijderd.

Waterontharder-tegen-kalkaanslag

Hoe werkt de OneFlow®?

De OneFlow® heet niet voor niets het alternatief voor de waterontharder. Hij werkt daadwerkelijk anders dan traditionele waterontharders. Waar traditionele varianten gebruikmaken van bijproducten zoals zout, is dat bij de OneFlow® niet het geval. Het apparaat verbruikt geen stroom, zout en spoelwater. Doordat u niets hoeft bij te vullen, komt u ook niet voor verrassingen te staan. Wat als u plotseling zonder zout komt te zitten? Dan werkt de traditionele waterontharder niet meer en kunt u binnenkort weer gaan schrobben om de kalkaanslag te verwijderen.

Het enige wat er van u wordt verwacht na het aanschaffen en laten plaatsen van een OneFlow® is het vervangen van de filter. Dat moet eens per jaar, om het jaar of iedere drie jaar. Dat is alles. Een kind kan de was doen.

De werking is eigenlijk vrij simpel. De OneFlow® detecteert calcium en magnesium in het leidingwater, zet dit om in onschadelijke kristallen en laat het daarbij. Bij traditionele waterontharders worden de mineralen onschadelijk gemaakt door hars te gebruiken en dit te spoelen. Het kalkwater moet afgevoerd worden naar het riool, wederom niet goed voor het milieu. En er wordt onnodig water verbruikt. Zijn we bij Watts ook geen fan van.

Waar plaats ik mijn OneFlow®?

Een goede vraag. De OneFlow® plaatst u idealiter op de plek waar de leidingen het huis binnenkomen. Dit om te voorkomen dat huishoudelijke apparaten worden voorzien van hard water. Wanneer al het water daarvoor al wordt verzacht, lopen de apparaten geen enkel risico.

Goed nieuws voor iedereen die niet over twee rechterhanden beschikt, de installatie kunt u overlaten aan een van de aangesloten installateurs. Zij zullen uw woning bekijken en laten weten waar de OneFlow® het beste geplaatst kan worden. Daarnaast kunnen zij de filter na verloop van tijd voor u vervangen.

OneFlow®-commercieel-gebruik

Overige voordelen OneFlow®

De autonome werking, milieubewuste keuzes, het verwijderen van kalk, het is allemaal al besproken. Maar er zijn meer voordelen waar u op kunt rekenen na de aanschaf van een OneFlow®. Denk bijvoorbeeld aan het minimale onderhoud. Bij Watts werken we, in tegenstelling tot andere aanbieders, nooit met onderhoudscontracten. Kopen, plaatsen, genieten. Niets meer, niets minder. Afhankelijk van het type dient u het patroon of de media ieder jaar, om het jaar of om de drie jaar te vervangen.

Dan de ongewijzigde waterkwaliteit. Het water wordt volgens onze klanten zelfs lekkerder. Voor de theeleuten en liefhebbers van water onder ons is dat natuurlijk goed nieuws. Nog meer genieten van hetzelfde drankje.

Door de compactheid is het apparaat in ieder huis te installeren. Een van de eisen in de voorbereidende fase was dat iedereen van de voordelen moest kunnen genieten. En dat zij tegelijkertijd vaarwel konden zeggen tegen kalkaanslag, dat is gelukt. Last but not least: bestaande kalk wordt ook verwijderd. Ideaal wanneer u op dit moment last heeft van kalkaanslag.

Verschillende OneFlow® systemen

Iedereen leeft anders en heeft andere wensen en behoeften. Er wordt in het ene huishouden meer water verbruikt dan in het andere. Om die reden zijn er meerdere OneFlow® systemen beschikbaar. Er is altijd een systeem dat bij uw waterverbruik en manier van leven past.

Denk bijvoorbeeld aan een gezin met drie of vier kinderen, zij verbruiken normaliter meer dan een stel dat samenwoont. Voor diegenen die regelmatig een reis maken met de caravan of camper hebben we ook goed nieuws. De OF110-1 is speciaal ontwikkeld voor kleinere huishoudelijke apparaten. Zo kunt u ook op vakantie gewoon genieten van zacht water. Onderstaand een overzicht van de verschillende systemen.

De OneFlow® OFWTH-R is geschikt voor kleine tot middelgrote gezinnen. Het patroon is twee jaar houdbaar.

De OneFlow® OFWTH is geschikt voor grote gezinnen of gezinnen die veel water verbruiken. Het patroon is twee jaar houdbaar. 

De OneFlow® OFPSYS is geschikt voor kleine en grote gezinnen. Het product is voorzien van een koolstoffilter om het water te zuiveren van een eventuele onaangename geur en/of smaak. Het patroon is drie jaar houdbaar. De filter dient jaarlijks vervangen te worden.

De OneFlow® OF110-1 is geschikt voor losse apparaten. Ideaal wanneer u een ander OneFlow® model in huis heeft en op vakantie ook wilt genieten van gezond water zonder kalk. Het patroon is één jaar houdbaar. 

Heeft u er liever een beeld bij? Bekijk dan de verschillende systemen op onze website en kies uw OneFlow.

OneFlow® aankopen!

Bent u er na het lezen van dit artikel van overtuigd dat u een OneFlow® nodig heeft? Onze systemen bieden veel voordelen, zijn milieuvriendelijk en door uzelf of een van onze installateurs te installeren. Bestaande kalkaanslag wordt verwijderd en in de toekomst is uw woning ertegen beschermd. Eén oplossing voor vele problemen. Dat is wat u nodig heeft.  

Koop direct uw OneFlow® bij de aangesloten doe-het-zelf zaken of webshops

Wist u dat Watts een netwerk van aangesloten installateurs heeft? Zij kunnen de installatie na aankoop voor u verzorgen. U kunt direct contact met hen opnemen.

Verkooppunten