Kalkvrij water

Niet iedereen is ervan op de hoogte, maar volledig kalkvrij water vindt u niet in Nederland. Ondanks dat er in Nederland verschillende waterzuiveringsbedrijven te vinden zijn, heeft de zoektocht naar kalkvrij water geen eindbestemming. Daar zijn verschillende redenen voor. Op deze pagina laten we u weten waarom kalkvrij water belangrijk is en waarom eigenlijk ieder Nederlands huishouden het nodig heeft. De voordelen zijn geweldig en voor velen waarschijnlijk een beetje onverwachts. 

We beginnen met een algemene uitleg over het harde en zachte water, daarna zullen we de voordelen van kalkvrij water met u bespreken. Voor we het vergeten te melden: we laten u ook zien hoe u uw eigen water kunt verzachten. Hoeft u niet veel voor te doen. Dat scheelt weer. 

Wat is kalkvrij water?

Kalkvrij water is, zoals de naam al doet vermoeden, water dat geen kalk bevat. Maar het is veel meer dan dat. Om alles duidelijk uit te kunnen leggen, is het belangrijk dat u het verschil tussen ‘hard’ en ‘zacht’ water begrijpt. Dat zijn de termen die we gebruiken om de hoeveelheid aanwezige kalk in water aan te duiden. 

Hard water

Water dat uit de lucht komt vallen tijdens regenbuien bevat van nature geen kalk. Het is dus zacht water. Hoe minder kalk er in water terug te vinden is, hoe ‘zachter’ het is. De kalk komt echter wel door een natuurlijk proces in het water terecht. Dat komt door de ondergrond. De ondergrond is van nature namelijk wél voorzien van kalk. De aanwezige kalk is goed voor bijvoorbeeld planten. Het neutraliseert het zuur in de bodem en verbetert de bodemstructuur. Daarnaast voorziet kalk planten van calcium en magnesium, mineralen waar we het vaker over zullen hebben op deze pagina.
Het water sijpelt de grond in en wordt in de reis naar beneden voorzien van kalk. Dat kalkrijke water wordt vervolgens opgevangen of uit de bodem gehaald door verschillende partijen. Omdat er overal in Nederland kalk voorkomt in de ondergrond, is kalkvrij water van nature onvindbaar. De hoeveelheid aanwezige kalk verschilt per regio. Dit is ook de reden dat het water in het noorden van Friesland normaliter een stuk zachter is dan het water in de provincie Zeeland.
Hoe meer kalk het water bevat, hoe harder het water dus is. De hardheid wordt uitgedrukt in Duitse graden. Water met een hardheid tussen de 0° en 8° Duitse graden wordt beoordeeld als ‘zacht’ tot ‘heel zacht’ water. Vanaf 12° tot 30° Duitse graden kenmerken we het water als ‘hard’ tot ‘heel hard’.

Zacht water

Zacht water is water dat ontdaan is van een bepaalde hoeveelheid kalk. Dit werk wordt uitgevoerd door waterzuiveringsinstallaties. In ons land vindt u verschillende partijen die dit soort werkzaamheden uitvoeren. Zij pompen water uit de grond of vangen dat middels speciale systemen op en transporteren het harde water naar de installatie. Daar ondergaat het water een speciale behandeling waardoor het ontdaan wordt van de aanwezige kalk. Kalkvrij water zal het echter nooit worden. Door de regels die de overheid heeft opgesteld, is het onmogelijk alle kalk te verwijderen.

Dat zou ook onlogisch zijn. Kalkvrij water is misschien beter voor onze huishoudelijke apparaten, waarover later meer, maar voor de mens is het niet aan te raden. De aanwezige kalk is goed voor onze botten en het heeft andere voordelen. Sterker nog: het is onontbeerlijk voor mensen. We kunnen niet zonder.

Maar dat betekent niet dat het water dat vanuit de installatie naar huizen wordt getransporteerd, goed voor ons is. Het bevat eigenlijk te veel kalk. De redenen daarvan leest u in het onderstaande gedeelte.

Waarom kalkvrij water in huis?

Water dat kalk bevat, tast onze huishoudelijke apparaten en leidingen aan. Kalkvrij water is weer niet goed voor mensen, dieren en planten. Het water mag dus niet volledig kalkvrij zijn, maar té veel kalk is ook niet goed. Dat lijkt lastig, is het niet. Lees het onderstaande stuk maar eens. 

Kalk tast dus onze huishoudelijke apparaten en leidingen aan. Dit komt door de kalkaanslag. Iedereen kent het beeld wel van de douchekop die vol zit met witte kringen. De kraan moet het ook regelmatig ontgelden. Zelfs op het strijkijzer vinden we het terug. Dat zijn de apparaten waarop de kalkaanslag zichtbaar is. Dan zijn er ook nog verschillende apparaten waarbij het niet zichtbaar is. Denk eens aan de verwarmingselementen van de wasmachine, vaatwasser en radiatoren. We kunnen het aan de buitenkant niet zien, maar ook daar kan kalkaanslag de werking belemmeren. 

Door de kalkaanslag moeten apparaten meer werk verzetten voor hetzelfde eindresultaat. Denk nog eens aan die kraan. Wanneer de opening voor de helft is gevuld met kalk, moet er meer energie worden verzet om het water naar buiten te brengen. De verwarmingselementen verbruiken meer energie om de boel te verwarmen. Meer energie verbruiken betekent logischerwijs een hogere energierekening. Dat willen we voorkomen. Hoe? Door kalkvrij water door het huis te laten stromen. 

kalkaanslag

Levensduur apparaten

We hadden het al kort over de werking van huishoudelijke apparaten, maar ook de levensduur van deze apparaten is het benoemen waard. Wanneer u een nieuw apparaat koopt, kijkt u ongetwijfeld naar de aanschafprijs. Daarna denkt u na over het aantal jaren dat u er gebruik van zult maken. Een investering die we over een flink aantal jaren kunnen uitsmeren is natuurlijk interessanter. Maar met kalkaanslag wordt de levensduur van het apparaat verkort. 

Dat betekent niet alleen een hogere energierekening, dat betekent ook hogere terugkerende kosten. Hoe hoger de jaarlijkse afschrijving, hoe meer er betaald moet worden. Kalkvrij water is de oplossing voor deze problemen.

Zorg voor kalkvrij water met de Watts OneFlow®

Dit is hoe u het water in huis zelf verzacht! (En dus kalkvrij water creëert)

Dat zacht water beter is voor de huishoudelijke apparaten en energierekening, daar bent u inmiddels van op de hoogte. De volgende vraag die in uw hoofd opkomt: ‘hoe verzacht ik dat water dan?’. Niet geheel onlogisch. Tijd voor wat verdieping.

Het water dat u aangeleverd krijgt vanuit de waterzuiveringsinstallatie is verzacht, maar niet zacht genoeg. Er kan nog steeds kalkaanslag ontstaan met alle gevolgen van dien. De oplossing voor alle kalk gerelateerde problemen is hét alternatief voor de waterontharder. De OneFlow® van Watts. Geen waterontharder, wel kalkvrij water. Dat is wat u wilt.

De OneFlow® is een alternatief voor de waterontharder. Het systeem werkt wat anders dan de traditionele waterontharders die u kent. Waar de traditionele waterontharder met hars en andere bijproducten werkt, voegt de OneFlow® niets toe. Het water wordt op een andere, slimmere manier verzacht. Daarnaast werkt het systeem volledig autonoom. Dat betekent dat het geen stroom nodig heeft, u geen zout of chemicaliën hoeft toe te voegen en er geen spoelwater wordt gebruikt. Een duurzame optie die beter is voor het milieu. Daarnaast wordt het gebruik van chemicaliën om de kalkaanslag te verwijderen ook voorkomen. Een milieubewuste optie!

Werking van de OneFlow®

In de ontwikkelingsfase van de OneFlow® stond gebruiksgemak centraal. Het voornaamste doel was natuurlijk het zo goed mogelijk kunnen verzachten van hard water, maar er kwam meer bij kijken. Naar ons idee koopt u een waterontharder om van een probleem af te komen. U wilt kalkaanslag in de toekomst voorkomen en bestaande kalkaanslag zonder moeite kunnen verwijderen. Waar men van een probleem af wil komen, mogen we geen nieuw probleem creëren. Dat doen traditionele waterontharders wel. Ondanks dat het water verzacht wordt, moet u extra handelingen verrichten. Denk aan het toevoegen van zout of lozen van spoelwater.

Doet u dat niet op tijd? Dan stopt de werking van de waterontharder. Denk eens aan de periodes dat u niet thuis bent, terwijl de kinderen wel gebruikmaken van de watervoorzieningen? Wanneer zij niet op de hoogte zijn van het feit dat de waterontharder bijgevuld moet worden, krijgt u alsnog last van kalkaanslag. 

Een waterontharder moet gericht zijn op gebruiksgemak. Eén keer (laten) installeren en genieten van de voordelen. Dat hebben we met de OneFlow® mogelijk gemaakt. De OneFlow® is onderhoudsarm en werkt direct na installatie. 

De OneFlow® plaatst u op de plek waar de leidingen het huis binnenkomen. Dit om ervoor te zorgen dat al het water kalkvrij is wanneer het de huishoudelijke apparaten bereikt.

Voordelen kalkvrij water

We hebben het natuurlijk al even over de voordelen van kalkvrij water gehad. Dat was wat globaal. Denk aan de levensduur en werking van huishoudelijke apparaten. Kalkvrij water heeft echter nog meer voordelen. Die behandelen we in dit gedeelte van het artikel. Het is namelijk niet alleen aan te raden voor uw huishoudelijke apparaten, het komt uw huid bijvoorbeeld ook ten goede. Tijd om de andere voordelen te benoemen. Het mooie is dat u na de installatie van de OneFlow® direct profiteert van de onderstaande voordelen.

Let op: de onderstaande voordelen zijn gebaseerd op kalkvrij water dat verzacht is door een OneFlow® systeem.

1. Verwijdert bestaande kalk

Soms komt u pas achter een behoefte wanneer het voor uw gevoel al te laat is. Wacht niet te lang wanneer u kalkaanslag constateert in huis. Koop een OneFlow®, installeer deze of laat deze installeren en de kalk zal binnen afzienbare tijd verdwenen zijn. Het systeem voorkomt niet alleen, het verwijdert ook bestaande kalkaanslag.

2. Minimaal onderhoud

Zoals we al eerder aangaven, hoeft u de OneFlow® systemen nauwelijks te onderhouden. Er hoeven geen bijproducten toegevoegd te worden om de werking te garanderen en van spoelwater is ook geen sprake. Het enige wat u hoeft te doen is de filter eens per jaar of paar jaar te vervangen.

3. Geen afvalwater

De OneFlow® vormt mineralen om waardoor het spoelen van water tot het verleden behoort. Geen spoeling betekent logischerwijs geen afvalwater. Niet alleen handig omdat u niets af hoeft te voeren, het is ook nog eens beter voor het milieu. Een duurzame keuze.

4. Compact systeem

Iedereen moet volgens Watts kunnen profiteren van kalkvrij water. Om die reden is er tijdens de ontwikkelingsfase rekening gehouden met de afmetingen van het systeem. Door de compactheid kan het systeem in vrijwel alle woningen geplaatst worden.

5. Energiebesparend

Niets is zo onzeker als de maandelijkse energierekening. Zeker bij huishoudens zonder vast contract kunnen energieprijzen zomaar verhoogd worden. Om te voorkomen dat er onnodig veel betaald moet worden, plaatst u een OneFlow® systeem in huis. Door het voorkomen van kalkaanslag verbruiken apparaten geen onnodige hoeveelheden stroom.

Bijkomend voordeel: het OneFlow® systeem werkt volledig autonoom. We kunnen de werking van apparaten wel verbeteren, als het systeem zelf stroom verbruikt heeft het nog niet veel nut. De OneFlow® heeft geen elektriciteit nodig om water te ontharden. Wel kalkvrij water, geen onnodig elektriciteitsverbruik.

6. Eenvoudige installatie

Twee rechterhanden? Zelfs dan kunt u de installatie hoogstwaarschijnlijk zelfstandig uitvoeren. Het installeren van de OneFlow® is hartstikke eenvoudig. Maak daarvoor gebruik van onze installatie video.

Liever zeker weten dat het systeem op de juiste manier geïnstalleerd wordt? Begrijpen we. U kunt altijd een beroep doen op een van de aangesloten installateurs. Zij zijn bekend met onze systemen en kunnen deze vaak binnen één uur installeren!

Welke OneFlow® past bij u?

Wilt u kunnen genieten van kalkvrij water in huis? Snappen we goed! Welke OneFlow® u nodig heeft hangt van het aantal huisgenoten af. Dit om overbelasting van het systeem te voorkomen.

Kies uw OneFlow®

Profiteer direct van de voordelen!

Binnen een week genieten van de voordelen van kalkvrij water? Koop een OneFlow® systeem, installeer deze of laat het apparaat installeren en geniet van de voordelen. U kunt uw OneFlow® direct aanschaffen bij de aangesloten doe-het-zelf zaken of webshops.

Zoals aangegeven kan de installatie door de meesten zelfstandig uitgevoerd worden. U kunt het ook overlaten aan een van de aangesloten installateurs.

Verkooppunten Watts OneFlow®