Kalkwater

In de zomer-, herfst- en voorjaarsvakantie gaan we er als Nederlanders weer massaal op uit. We verruilen ons vaderland om één, twee of drie weken te genieten in een ander land. Meer zonuren, aangenamere temperaturen en vooral even niets aan ons hoofd. Naar Aziatische landen waar de stranden hagelwit zijn en het water blauw, ook het zonnige Spanje, Italië en Frankrijk zijn altijd razend populair. 

Waar u ook heen gaat, vrijwel alle bestemmingen hebben één ding gemeen: u haalt water in de supermarkt. We doen dat in verband met het kalkwater. Het wordt ons van jongs af aan geleerd: in het buitenland drinkt u niet uit de kraan.

Wist u dat er in Nederland ook kalkwater uit de leidingen komt? Dat dit gezuiverd wordt en drinkbaar is, hoeft niet te betekenen dat het goed is voor de huishoudelijke apparaten. In dit artikel gaan we dieper in op kalkwater. Hoe vormt het zich? Is het schadelijk voor ons en onze huishoudelijke apparaten? En hoe kunnen we er wat aan doen als het schadelijk blijkt te zijn?

Watts OneFlow® verkooppunten

Wat is kalkwater?

Allereerst het kalkwater zelf. Want wat is kalkwater nou? Om dat te begrijpen moeten we naar de manier van zuiveren kijken. Voor het maken van drinkwater gebruiken verschillende bedrijven in Nederland grondwater. Dit is regenwater dat door de aarde gefilterd wordt. Wanneer het water zich door de grond beweegt lost kalk op. Het wordt vervolgens door bedrijven opgepompt en bevat van nature kalk.

In de natuur is kalk meer dan welkom. Het neutraliseert de zuurgraad in de bodem en verbetert de bodemstructuur. Door de voedingsbestanddelen calcium en magnesium, waarover later meer, kunnen planten beter groeien. Zij nemen dit op en gebruiken het als voeding. Men voegt zelf ook regelmatig kalk toe om de natuurlijke verlaging van de zuurtegraad te compenseren. Zonder kalk kunnen planten sterven.

Wanneer kalk oplost in regenwater ontstaat er dus kalkwater. Is dat schadelijk voor onze gezondheid?

Kalkwater en de gezondheid

Kalk is dus een natuurlijk bestanddeel van ons drinkwater, het wordt door de natuur toegevoegd. Hoeveel kalk er toe wordt toegevoegd verschilt per gebied. In het ene gebied zit er meer kalk in de grond dan in andere gebieden. In de gebieden waar de grond vrij veel kalk bevat moet men het water net wat meer ontharden. Wist u dat kalkwater niet schadelijk is voor uw gezondheid? En dat het zelfs wettelijk verplicht is om drinkwater te voorzien van een minimale hoeveelheid kalk en magnesium? 

Om tot deze beslissing te komen heeft men gekeken naar de behoeftes van ons lichaam. Het menselijk lichaam heeft deze mineralen nodig om goed te kunnen functioneren. Zoals met alles geldt ook hier: te veel is nooit goed. Te veel kalk is niet alleen schadelijk voor uzelf, het tast uw huishoudelijke apparaten ook aan.

Kalkwater en de huishoudelijke apparaten

Dat het voor ons mensen niet schadelijk is, hoeft niet te betekenen dat onze huishoudelijke apparaten er vrolijk van worden. Wanneer er zich te veel kalk in het water bevindt tast dit leidingen aan en vormt er kalkaanslag op apparaten.

Door deze kalkvorming kunnen de apparaten minder goed hun werk doen, bent u meer tijd kwijt én zal de energierekening na verloop van tijd stijgen.

De energierekening

Dat leest u goed. De energierekening kan gaan stijgen wanneer er kalkaanslag vormt op apparaten. De apparaten moeten meer moeite verzetten om hetzelfde resultaat te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan een kraan. Zonder kalkaanslag stroomt het water er zonder problemen uit. Zodra deze wordt geteisterd door kalkaanslag is dat niet meer het geval, de kraan moet meer energie leveren om dezelfde hoeveelheid water naar buiten te brengen. Meer moeite doen, meer energie leveren en dus hogere energiekosten. Het is een simpele rekensom.

De kosten kunnen aardig oplopen wanneer er zich kalkaanslag vormt in uw leidingen. Niet alleen de kraan kan hinder ondervinden, ook de cv-ketel, uw strijkijzer, de douche en het koffieapparaat. En zo zijn er nog een flink aantal apparaten op te noemen die niet zitten te wachten op water met een hoge concentratie kalk.

Elektrisch of waterdruk?

In de bovenstaande alinea’s kwam het al even aan bod: het energieverbruik. Wanneer u op zoek gaat naar de beste waterontharder zit daar vaak wat meer achter. U bent op kalkaanslag gestuit of merkt dat de energierekening langzaam maar zeker stijgt. Laatstgenoemde wilt u natuurlijk zo snel mogelijk weer verlagen. 

Waarom de energierekening stijgt door kalkwater leggen we later in het artikel uit, eerst even over de werking van verschillende ontharders. Vaak wordt er namelijk gekozen voor een elektrische aandrijving. De apparaten worden voorzien van stroom en kunnen zonder deze toevoer geen werk leveren. Dat heeft twee nadelen. 

Allereerst wordt er geen water gezuiverd wanneer de stroom uitvalt. Stel uzelf voor: een grote stroomstoring zorgt ervoor dat u enkele uren zonder stroom zit. Dit wordt door de energieleverancier opgelost, maar neemt twee tot drie dagen in beslag. U komt na deze dagen thuis en constateert kalkaanslag. Dat zou, naast de dagen dat u uw woning niet kon gebruiken, een extra domper zijn.

Het andere nadeel is het energieverbruik. U bent op zoek naar de beste waterontharder om het gebruik en verbruik van huishoudelijke apparaten te optimaliseren. Deze werken beter wanneer het water wordt onthard en daarmee probeert men de energierekening te verlagen. Volgens ons is het apart dat verschillende waterontharders juist zorgen voor een stijging van de energierekening. Zeker wanneer men claimt dat dat de beste waterontharder is. Dan werken de huishoudelijke apparaten beter, maar blijkt de ontharder de boosdoener. Het enige voordeel dat u dan nog heeft is de langere levensduur.

Kiest u voor een systeem van Watts? Dan hoeft u zich daar in ieder geval geen zorgen over te maken. De systemen werken volledig autonoom: zonder elektriciteit. Hierdoor dragen ze niet alleen bij aan de levensduur van uw apparaten, ze zorgen er ook voor dat de energierekening daadwerkelijk lager uitvalt. Het beste van twee werelden.

Verkooppunten

Kalkwater en de huishoudelijke apparaten

Dat het voor ons mensen niet schadelijk is, hoeft niet te betekenen dat onze huishoudelijke apparaten er vrolijk van worden. Wanneer er zich te veel kalk in het water bevindt tast dit leidingen aan en vormt er kalkaanslag op apparaten.

Door deze kalkvorming kunnen de apparaten minder goed hun werk doen, bent u meer tijd kwijt én zal de energierekening na verloop van tijd stijgen.

Voordelen OneFlow®

U heeft inmiddels wat meer gelezen over ons alternatief voor de waterontharder, de OneFlow®. We hebben ons systeem bewust geen waterontharder genoemd, de werking is namelijk anders. Het spoelt niet, gebruikt geen water en werkt autonoom. Gelukkig zijn er nog veel meer voordelen die de zoektocht naar de beste waterontharder, of een alternatief daarvan, net wat eenvoudiger maken. De OneFlow® werkt beter, slimmer en duurzamer. Onderstaand een aantal voordelen.

Ongewijzigde waterkwaliteit 

Waar andere systemen de goede mineralen ook proberen te verwijderen, doet de OneFlow® dat niet. Het systeem detecteert schadelijke mineralen, denk aan calcium en magnesium, en zet deze om in onschadelijke kristallen. Er wordt dus niets uit het water verwijderd waardoor de waterkwaliteit ongekend goed blijft. De gezonde mineralen, welke goed zijn voor uw lichaam, blijven in het water aanwezig. Dit is uniek.

Eenvoudiger schoonmaken door zacht water

Het water in huis kent na de installatie van een OneFlow® meer voordelen. Die zondagen dat u de badkamer hardhandig moest schrobben, verchroomde en roestvrijstalen producten niet schoon kreeg en kalkaanslag aan het verwijderen was, die zijn na installatie wel voorbij. Door het zachte water wordt het schoonmaken van muren, onderdelen en dergelijke een stuk eenvoudiger. Minder werk, meer plezier. 

Een ander groot voordeel is dat het zachte water beter is voor uw huid. De zuurgraad van uw huid (pH-waarde) blijft bij het gebruik van zacht water optimaal. Let er wel op dat u natuurlijke douche- en badproducten gebruikt, anders heeft het zachte water niet het gewenste effect voor de huid.

Onderhoudsarm

Door de werking is de OneFlow® onderhoudsarm. In tegenstelling tot andere aanbieders werken we bij Watts niet met onderhoudscontracten. Het enige wat u hoeft te doen is het patroon om de twee of drie jaar vervangen. De levensduur van het patroon of de media verschilt per systeem. 

Compact systeem

Een alternatief voor de waterontharder kunnen plaatsen moet volgens ons voor iedereen mogelijk zijn. Een groot of klein huis, de OneFlow® past door zijn compactheid altijd. Het apparaat kan liggend of staand gemonteerd worden. We installeren het apparaat altijd na de watermeter. Dit kan overal in huis en soms zelfs in de schuur. Normaal gesproken wordt er rekening gehouden met de bereikbaarheid, dit omdat men met enige regelmaat zout en chemicaliën toe moet voegen. Dat is bij de OneFlow® niet nodig. Nog zo’n fijn voordeel.

Verkooppunten

Huishoudelijke apparaten en zacht water

Door kalkwater uit Nederlandse bodem kan er kalkaanslag vormen op uw huishoudelijke apparaten. De douchekop, kranen, het strijkijzer, zomaar wat voorbeelden van apparaten die het regelmatig moeten ontgelden. Door de aanwezige mineralen worden ze aangetast en kunnen ze de werkzaamheden minder goed uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan een kraan die wordt geteisterd door kalkaanslag, deze moet meer werk verzetten om hetzelfde aantal liters water naar buiten te brengen.

Een apparaat dat meer moeite moet doen, verbruikt logischerwijs meer energie. Door voor een OneFlow® te kiezen, het beste alternatief voor de waterontharder, voorkomt u kalkaanslag. De apparaten zullen binnen afzienbare tijd weer goed functioneren en de energierekening zal niet stijgen en in sommige gevallen dalen.

De levensduur van apparaten verlengen met een waterontharder

De zichtbare kalkaanslag is niet de enige aanslag waarmee uw apparaten moeten dealen. In de leidingen en slangen kan ook kalkaanslag voorkomen, zonder dat u dit ziet. Deze zullen sneller kapotgaan of springen waardoor u er minder lang van kunt genieten. Kies voor de OneFlow® en u verlengt de levensduur van uw apparaten aanzienlijk, zonder dat dit maandelijks meer kost.

Direct een OneFlow® aanschaffen!

Wilt u direct profiteren van de eerdergenoemde voordelen? Het beste alternatief voor de waterontharder is de OneFlow®. Verkrijgbaar in verschillende varianten, voor iedere gezinssamenstelling hebben we een passende oplossing. 

En die installatie? Ook die regelen we gewoon voor u. We kunnen met onze aangesloten installateurs iedereen in Nederland bedienen. Neem contact met hen op, koop uw OneFlow® bij een van de aangesloten webshops of doe-het-zelf partners en plan een afspraak in. De installateur zal vervolgens alles voor u regelen, de OneFlow® registreren en u kunt van alle voordelen genieten.

Verkooppunten