Nadelen waterontharder

Hoe werkt een waterontharder eigenlijk? Voordat u een waterontharder aanschaft is het natuurlijk wel handig om te weten hoe een waterontharder werkt. Het systeem werkt als volgt: leidingwater wordt door een cilinder geleid. In deze cilinder zitten kunsthars bolletjes. Kalk en magnesium blijven hieraan plakken en worden op deze manier verwijderd uit het water. Hard water wordt nu dus gereinigd en er blijft enkel zacht water over. Bij een waterontharder is het wel belangrijk dat deze kunsthars bolletjes regelmatig gereinigd worden. Dit gaat automatisch, u hoeft hier dus niet naar om te kijken. Benieuwd naar de nadelen van een waterontharder? Lees dan verder.

De nadelen van een waterontharder

Het is natuurlijk fijn als u straks geen last meer heeft van hardnekkige kalkaanslag. Een waterontharder klinkt in dat geval als een uitkomst. Echter zijn de nadelen van een waterontharder ook aanwezig.

Zout moet regelmatig bijgevuld worden.
Een nadeel van de waterontharder is dat u het zout vaak bij moet vullen. De zakken zout zijn zwaar (meestal 25 kilo) waardoor dit geen gemakkelijke klus is. Per woning en huishouden verschilt dit zoutverbruik. Bij een gezin van vier personen gaat er 50 tot 100 kilo zout per jaar doorheen.

De kosten van een waterontharder zijn hoog.
U betaalt de kosten voor de waterontharder én voor de installatie. Wilt u een garantie- en onderhoudsovereenkomst bij de aanschaf van uw ontharder? Dan kunt u deze daar los bij kopen. De kosten voor de waterontharder inclusief de installatie variëren tussen de €1000,- en €1500,-.

Geluidsoverlast komt regelmatig voor.
Helaas is een van de nadelen van een waterontharder geluidsoverlast. Plaatst u uw waterontharder in de buurt van een ruimte waar u regelmatig verblijft, dan kunt u het filteren van het apparaat goed horen. Vooral in de nacht ervaren mensen dit als een storend nadeel.

Mogelijk moet er een goede afvoer aangelegd worden.
Dit is niet in elke woning het geval. Het is namelijk van belang dat een waterontharder in de buurt van een goede afvoer geplaatst wordt. Ontbreekt deze ruimte naast uw afvoer, dan zal deze aangelegd moeten worden. Dit brengt extra kosten met zich mee.

Waterontharder zoutverbruik

Niet elke woning verbruikt evenveel zout. De gewenste hardheid van het water én de hoeveelheid water dat u per dag verbruikt hebben invloed op uw waterontharder zoutverbruik. Een voorbeeld: als een huishouden vier personen bevat dan raakt de zoutvoorraad veel sneller dan wanneer u met slechts twee mensen in een huis woont. Vier personen verbruiken ruim 100 kilo zout per jaar. Hoe hoger de hardheid van het water, des te hoger het zoutverbruik.

Wat zijn de waterontharder kosten?

Om te bepalen wat de kosten voor een waterontharder zijn is het eerst belangrijk om te beslissen welk type waterontharder u aanschaft. Ook uw waterverbruik heeft invloed op de waterontharder kosten. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een waterontharder die waterfilters met een tijdschakelaar. Ook is een elektronische waterontharder een mogelijkheid. In dit laatste geval wordt er gekeken naar uw verbruik en wordt het water gefilterd op vraag. Vanaf €750,- kunt u een mechanische waterontharder aanschaffen. Kiest u voor een elektronische dan kost dit minimaal €950,-. In beide gevallen komt er ook nog €200,- installatiekosten bij. Het is dus niet goedkoop om een waterontharder aan te schaffen. 

Waterontharder alternatief

Zoveel waterontharder nadelen, wat nu? Ga voor een alternatief! De OneFlow® is hét alternatief voor een traditionele waterontharder. Het systeem is efficient, gebruikt geen elektriciteit, heeft geen zout nodig en is bovendien onderhoudsarm. Benieuwd hoe de OneFlow® precies werkt en wat de voordelen zijn?

Alle voordelen van OneFlow®