OneFlow®, een effectief alternatief voor traditionele waterontharder

Het water in België bevat veel kalk (30 tot 50ºf). Hoewel het absoluut geen kwaad kan om hard leidingwater te drinken, kent iedereen de nadelen van kalk in het water. Het is namelijk de grootste vijand van elke sanitaire installatie, juist daarom zijn waterverzachters immens populair. Reeds 400.000 Belgische huishoudens hebben er al één geplaatst. Waar de markt voorheen voornamelijk gedomineerd werd door traditionele waterverzachters, komen er steeds meer alternatieve “antikalksystemen” op de markt. Dit was aanleiding voor Test Aankoop om de proef op de som te nemen en om uit te zoeken of deze “zoutloze” antikalksystemen daadwerkelijk net zo effectief en milieuvriendelijk zijn als ze beweren.

Antikalk systeem, geen waterverzachter

Waar traditionele waterverzachters kalk middels ionenwisseling (“met zout”) uit het water verwijderen, is de werking van de alternatieve antikalksystemen uit de test, (waaronder het OneFlow® systeem), anders. Dankzij een fysisch proces, een chemische reactie (injectie van CO2 of filter met plyfosfaten), een magnetisch gecreëerd veld of elektromagnetische stralen, voorkomen ze namelijk dat de calcium- en magnesiumionen een verbinding kunnen aangaan. Met andere woorden, voorkomen deze “antikalksystemen” dat harde kalkaanslag zich hecht aan de leidingen en toestellen, zonder mineralen uit het water te verwijderen. Het zijn dus ook eigenlijk geen waterverzachters, maar antikalksystemen.

Hoe is de werking van de anti-kalksystemen getest?

Omdat de geteste antikalksystemen het water niet daadwerkelijk ontharden, was het voor de testers niet mogelijk om simpelweg de hardheid van het water te meten voor en na het toestel, om zo de effectiviteit te bepalen. Daarom zijn de systemen aan een praktijktest onderworpen, waarbij twee elektrische boilers van 15 liter zijn gebruikt. De ene boiler werd rechtstreeks aangesloten op de watertoevoer en de andere boiler werd op de watertoevoer aangesloten met tussenkomst van één van de vijf geteste systemen. Om de werking goed te kunnen testen is de hardheid van het water verhoogd, door het te verrijken met natriumbicarbonaat en calciumchloride. De systemen zijn 21 dagen lang getest bij een watertemperatuur van 60ºC, een regelmatig verbruik van 130 liter per dag, wat overeenkomt met het verbruik van een gemiddeld huishouden.

Goed om te vermelden: alle toestellen zijn nieuw gekocht en geplaatst door een zelfstandige loodgieter en gebruikt volgens instructies van de fabrikant.

De resultaten van de waterontharder test

Uit de tests zijn drie waardige alternatieven gevonden voor de klassieke waterverzachter. Deze antikalksystemen zijn eigenlijk net zo effectief tegen harde kalkaanslag als een traditionele waterverzachter en zijn daarnaast nog goedkoper en milieuvriendelijker. Het OneFlow® systeem, één van de effectieve alternatieven, kwam als zeer doeltreffend uit de test. Maar hoe werkt OneFlow® eigenlijk?

Hoe werkt OneFlow®?

In tegenstelling tot traditionele waterontharders maakt OneFlow® geen gebruik van ionenwisseling, maar van de innovatieve technologie (Template Assisted Crystallization) die helpt kalk te neutraliseren. Simpel gezegd trekt de media calcium- en magnesiummineralen, aan die vervolgens worden omgezet in microscopische kristallen. Dankzij de “flow” van het water spoelen deze deeltjes vervolgens mee met het water en zetten deze zich niet meer vast in je leidingen en toetsellen en krijgt harde kalkaanslag dus geen kans.

Wat zijn de voordelen van het OneFlow® systeem?

  • Zonder zout of toegevoegde chemicaliën
  • Zonder electriciteit: het werkt autonoom. Er is dus geen stopcontact nodig.
  • Geen afvalwater
  • Compacte en eenvoudige installatie
  • Innovatieve technologie met respect voor het milieu
  • Veilig voor leidingen en toestellen
  • Minimaal onderhoud
Bekijk alle voordelen

Kies uw OneFlow®

Leuk om te zien dat u interesse heeft in een OneFlow®, daar worden we enthousiast van! Voor elke situatie is er een passende OneFlow® verkrijgbaar. Wij helpen u graag bij het vinden van het product dat het beste bij uw situatie past.

Ontdek welke OneFlow® bij u past!