Waterontharder kosten

U bent erover uit: er moet een waterontharder in huis komen. Maar wat zijn de waterontharder kosten? Waar moet u op letten wanneer u een waterontharder aan gaat schaffen? Zijn er alternatieven voor de waterontharder? Op deze en andere vragen geven we in dit artikel antwoord. U krijgt een compleet overzicht van de mogelijkheden, waterontharder kosten en meer. Na het lezen weet u wat u nodig heeft en welke kosten u kunt verwachten. 

Een waterontharder koopt u namelijk niet zomaar, dat is een investering die zich in een aantal jaren zal terugbetalen. Dan wilt u wel een goede keuze maken. De terugverdientijd wilt u namelijk minimaliseren. Daar gaan we u vandaag mee helpen.

Watts OneFlow®

Waaruit bestaan de waterontharder kosten?

De wereld van waterontharders wordt steeds groter. Meer aanbieders, meer functionaliteiten, meer uiteenlopende prijzen. We begrijpen het wanneer u door de bomen het spreekwoordelijke bos niet meer ziet. Tijd voor wat verduidelijking. De waterontharder kosten zijn vaak gebaseerd op de capaciteit. Hoe meer water een waterontharder kan verzachten, hoe prijziger deze zal zijn. Gezinnen met drie of vier kinderen verbruiken nu eenmaal meer water dan een stel van twee.

Andere factoren die meespelen in de waterontharder kosten zijn het type waterontharder en de onderhoudskosten. Een apparaat dat minder onderhoud nodig heeft, is ten tijde van aanschaf vaak wat hoger geprijsd. Dit wordt later terugverdiend. Zie het aanschaffen van een waterontharder daarom echt als een investering. Hoe u uw geld terug kunt verdienen, dat leest u later in dit artikel. Allereerst de waterontharder kosten, we starten met het type waterontharder.

Factor 1: type waterontharder

De manier van werken is hartstikke belangrijk als het aankomt op waterontharders. Niet alleen vanwege de duurzaamheid, ook in verband met de waterontharder kosten. Het aantal aanbieders en verschillende soorten waterontharders is de laatste jaren aanzienlijk gestegen. Ieder type heeft een eigen prijskaartje. 

We maken onderscheid in twee typen waterontharders: de mechanische en elektronische varianten. 

Mechanische waterontharder: deze zal bij het behalen van een bepaalde hoeveelheid water een zoutspoeling doen. Er wordt hierbij geen gebruikgemaakt van elektriciteit, wel moet u zout en andere chemicaliën toevoegen. Door de eenvoudige werking ligt de prijs vaak wat lager dan bij elektronische modellen.

Elektronische waterontharder: deze wordt elektronisch gestuurd. U heeft dus te maken met bijkomende energiekosten. Er kan daardoor wel gewerkt worden met verschillende programma’s. Door de slimme besturing wordt er minder zout verbruikt, hoeven er minder chemicaliën bijgevuld te worden en wordt er niet onnodig gespoeld. Dit kan tientallen euro’s op jaarbasis schelen. De elektronische waterontharder kosten liggen vaak wel wat hoger dan bij mechanische varianten. 

Er is ook een alternatief voor de waterontharder. De OneFlow® van Watts. Deze maakt geen gebruik van elektriciteit, zout en andere bijproducten. Een stuk voordeliger, autonoom en kent nog meer voordelen. Later in dit artikel komen we uitgebreid terug op hét alternatief voor de waterontharder.

Welke waterontharder kiezen?

Welke waterontharder het beste voor uw situatie is, dat verschilt per persoon of gezin. Bij gezinnen met een constanter waterverbruik volstaat de mechanische waterontharder prima. Gezinnen of mensen waarbij het waterverbruik flink schommelt, denk aan vrienden die over de vloer komen of mensen die regelmatig naar het buitenland gaan, die kunnen beter voor een elektronische waterontharder kiezen. Een andere optie, welke voor iedereen interessant is, is de OneFlow®.

Voordelen Watts OneFlow®

Factor 2: waterontharder onderhoudskosten

Hoe duurder de auto, hoe duurder het onderhoud. Evenals bij het aanschaffen van een auto, moet een waterontharder ook onderhouden worden. Let daarom goed op tijdens de aanschaf van uw nieuwe waterontharder. Sommige aanbieders bieden deze tegen een lage prijs aan, om u vervolgens te verplichten een onderhoudscontract af te sluiten. Op dit contract wordt veel verdiend. Zeker wanneer u geen onderhoudsarme waterontharder kiest.

Een onderhoudsbeurt kan nooit kwaad. Het is goed dergelijke systemen eens in de zoveel tijd te laten controleren door een professional. Deze kan eventuele defecten verhelpen en hogere kosten in de toekomst voorkomen. De waarden worden gecontroleerd, evenals de aanwezigheid van bacteriën. De waterontharder kosten kunnen door een dergelijk onderhoudscontract flink oplopen.

Bij Watts maken we geen gebruik van onderhoudscontracten. De OneFlow® is van goede kwaliteit en heeft amper onderhoudsbeurten nodig. Een onderhoudsarm apparaat dat eens in het jaar of twee jaar gecontroleerd dient te worden. De filter vervangt u om de twee of drie jaar. Dat is alles.

We bieden zekerheid. Wat u ziet in de webshop is wat u krijgt. U hoeft niet bang te zijn voor bijkomende kosten. Een waterontharder, of het alternatief voor de waterontharder, koopt u om de energiekosten te drukken. Niet om vervolgens meer te moeten betalen aan onderhoudskosten. Alleen daarom al is de OneFlow® een uitstekende keuze.

Factor 3: de capaciteit

We benoemden het al in de introductie van de tekst: de capaciteit van de waterontharder en de bijbehorende kosten. Hoe groter de waterontharder is, hoe meer water deze kan zuiveren. En voor een apparaat dat meer kan, betaalt u normaliter ook meer.

Om te bepalen welke waterontharder u nodig heeft, kijkt u naar het verbruik. Bij alle aanbieders wordt aangegeven hoeveel liter water de waterontharder kan zuiveren. Hoe groter de capaciteit, hoe hoger de waterontharder kosten zullen liggen.

Factor 4: montage

Aanschaffen is één, monteren is twee. Een van de factoren die de prijs van de waterontharder bepalen zijn de montagekosten. Bent u verplicht de montage uit te laten voeren door een aangesloten installateur? Of mag u uw plaatselijke installateur inschakelen? Ook daar moet rekening mee worden gehouden.

Hoe gecompliceerder de waterontharder is, hoe lastiger de installatie zal zijn. Mensen met twee rechterhanden kunnen de installatie vaak zelf uitvoeren, daardoor kan er aanzienlijk bespaard worden. Nogmaals: dat moet nog wel mogen vanuit de leverancier. Sommige leveranciers laten de installatie alleen uitvoeren door aangesloten partners. Dit om te voorkomen dat er schade ontstaat en zij verantwoordelijk worden gehouden.

Bij de ontwikkeling van de OneFlow® stond gemak bovenaan de prioriteitenlijst. Onze systemen moesten gemakkelijk zijn in gebruik én door iedereen te installeren zijn. Om die reden worden kopers van de OneFlow® niet verplicht de installatie door een professional uit te laten voeren. We hebben zelfs een installatie video opgenomen waardoor u uw OneFlow® eenvoudig zelf kunt installeren.

Het toch liever overlaten aan de professional? Ook dan hebben we een oplossing. Met aangesloten installateurs door heel Nederland is er altijd wel een in de buurt te vinden.

Waarom een waterontharder aanschaffen?

Misschien bent u wel informatie aan het opzoeken over waterontharder kosten, maar er nog niet uit of u überhaupt een ontharder aan zult schaffen. In dit gedeelte van het artikel lichten we een aantal voordelen uit, zodat u weet waar u het voor doet. Deze voordelen hebben betrekking op de OneFlow®, ons alternatief voor de waterontharder.

Ongewijzigde waterkwaliteit

De kwaliteit van het water in Nederland is goed. Dat moet zo blijven. Er wordt door verschillende instanties dag en nacht gewerkt om het water te zuiveren en zo zacht mogelijk te maken. Zij doen dat goed, maar met een waterontharder in huis weet u zeker dat u geen risico meer loopt. Kalkaanslag wordt verleden tijd.

Tevens is zacht water beter voor uw huishoudelijke apparaten. Deze gaan minder snel kapot. Wanneer er kalkvorming ontstaat in de leidingen, cv-ketel, witgoed en dergelijke, kan de hitte minder goed afgevoerd worden. Hierdoor gaan slangen en andere onderdelen sneller kapot.

De waterkwaliteit blijft niet alleen ongewijzigd, het wordt zelfs beter. Onze klanten vinden het water vaak lekkerder na het installeren van de OneFlow®. Voor iedereen die kan genieten van een koud glas water in de zomer of lekkere kop thee in de winter hebben we goed nieuws: dat wordt nóg meer genieten.

Waterontharder-alternatief

Verwijderen bestaande kalk

Kalkaanslag kan zichtbaar zijn, maar ook onzichtbaar. Wanneer er zich kalkaanslag vormt op de douchekop, kraan of het strijkijzer, zien we dat direct. In de tussentijd, of de maanden ervoor, zijn de leidingen misschien al wel voorzien van kalkaanslag. Door de OneFlow® te installeren wordt bestaande kalk verwijderd, daardoor blijven leidingen en toestellen kalkvrij. Zowel nu als in de toekomst. Kalkaanslag verwijderen op de zondagmorgen behoort tot het verleden.

Voordelen Watts OneFlow®

Geen afvalwater

Kalkaanslag kan zichtbaar zijn, maar ook onzichtbaar. Wanneer er zich kalkaanslag vormt op de douchekop, kraan of het strijkijzer, zien we dat direct. In de tussentijd, of de maanden ervoor, zijn de leidingen misschien al wel voorzien van kalkaanslag. Door de OneFlow® te installeren wordt bestaande kalk verwijderd, daardoor blijven leidingen en toestellen kalkvrij. Zowel nu als in de toekomst. Kalkaanslag verwijderen op de zondagmorgen behoort tot het verleden.

Geen zout of toegevoegde chemicaliën

Omdat het apparaat autonoom werkt, hoeft u het niet te voorzien van bijproducten zoals zout en chemicaliën Bij traditionele waterontharders kunnen de kosten daardoor flink oplopen. Een zak zout hier, wat andere bijproducten daar. Voor u het weet bent u een paar tientjes verder. Daardoor wordt de terugverdientijd vanzelfsprekend ook verlengd. Iets wat we niet willen.

Compactheid

De OneFlow® is compact. Het moest niet alleen door iedereen te installeren zijn, het apparaat moest ook overal te plaatsen zijn. Een grote woning, kleine woning of appartement. Het maakt niet uit. Overal kan een OneFlow® geplaatst worden. Daarnaast kan het apparaat hangend of staand geïnstalleerd worden.

We raden het bij Watts altijd aan de OneFlow® op een plek te installeren die makkelijk te bereiken is. Niet omdat deze regelmatig van onderhoud moet worden voorzien, wel omdat de filter om de twee of drie jaar vervangen moet worden. Wanneer u er dan makkelijk bij kunt komen, is dat vervangen zo geregeld.

Watts OneFlow® voordelen
Waterontharder-kopen

Besparen op de energiekosten en terugverdientijd waterontharder kosten

Sommige producten koopt u om er gebruik van te maken, andere producten worden gekocht als investering. De waterontharder en bijkomende kosten zijn, omdat het als investering gezien kan worden, daarom een beetje dubbel. Aan de ene kant wilt u niet meer uitgeven dan noodzakelijk is, aan de andere kant willen we zo snel mogelijk de investering terugverdienen. 

Het terugverdienen van de investering werkt als volgt. Omdat u door het plaatsen van een waterontharder huishoudelijke apparaten efficiënter laat werken, valt de energierekening na verloop van tijd lager uit. Deze verbruiken namelijk minder stroom. In het begin kan het zijn dat u er nog niet veel van merkt, dan is het apparaat bezig met het verwijderen van kalkaanslag. Nadat dat geregeld is, werken alle apparaten efficiënter.

Deze verbruiken minder energie waardoor de energierekening logischerwijs af zal nemen. Iedere maand €10,- tot soms wel €20,- besparen betekent dat u een waterontharder gemiddeld binnen aan aantal jaren terug zult verdienen. Alles wat u daarna zult besparen is pure winst.

Kies uw OneFlow®

De gezinssamenstelling en het aantal liters water dat binnenshuis verbruikt wordt heeft invloed op de waterontharder kosten. Hoe meer er verbruikt wordt, hoe groter de ontharder moet zijn en hoe meer deze zal kosten. Bij Watts hebben we verschillende waterontharders voor verschillende gezinssamenstellingen. 

En voor mensen die een OneFlow® aanschaffen maar vaak onderweg zijn met de caravan of camper hebben we ook goed nieuws! De OneFlow® OF110-1 is namelijk geschikt voor losse apparaten. Hierdoor kunt u ook op reis of in het buitenland genieten van zacht water en wordt kalkaanslag voorkomen. De volgende OneFlow® systemen zijn beschikbaar:

  • De OneFlow® OFWTH-R is geschikt voor kleine tot middelgrote gezinnen. Het patroon is twee jaar houdbaar.
  • De OneFlow® OFWTH is geschikt voor grote gezinnen of gezinnen die veel water verbruiken. Het patroon is twee jaar houdbaar. 
  • De OneFlow® OFPSYS is geschikt voor kleine en grote gezinnen. Het product is voorzien van een koolstoffilter om het water te zuiveren van eventuele onaangename geur en/of smaak. Het patroon is drie jaar houdbaar. De filter dient jaarlijks vervangen te worden.
  • De OneFlow® OF110-1 is geschikt voor losse apparaten. Ideaal wanneer u een ander OneFlow® model in huis heeft en op vakantie ook wilt genieten van zacht water. Het patroon is één jaar houdbaar.

Installatie en aankoop OneFlow®

Waar de waterontharder kosten uit bestaan is inmiddels duidelijk. U weet waar u op moet letten, welke mogelijkheden er zijn en wat een OneFlow® systeem voor u kan betekenen. Bent u er na het lezen van dit artikel van overtuigd dat u een OneFlow® nodig heeft? Dan kunt u er direct een aanschaffen! 

U koopt een OneFlow® bij de aangesloten doe-het-zelf zaken of webshops.

Geen rechterhanden? Ook dan hebben we een oplossing. Door heel Nederland zijn er verschillende installateurs die de installatie voor u uit kunnen voeren. Zij zijn gespecialiseerd in het installeren van hét alternatief voor de waterontharder. Kijk op installateurs, voer uw postcode of woonplaats in en neem contact op met de installateur.

Verkooppunten